sala
Solaris
sala
Nostromo

Ramen. Smak wspomnień

Ramen Teh

Wydarzenie w cyklu:
Kraj, rok:
Singapur, Japonia, Francja 2018
Pochodzenie:
Singapur, Japonia, Francja
Gatunek:
Obyczajowy
Reżyseria:
Eric Khoo
Obsada:
Takumi Saito, Seiko Matsuda, Mark Lee, Jeanette Aw, Tsuyoshi Ihara, Beatrice Chien
Kategoria wiekowa:
Od lat 12.
Czas trwania:
89 min.
Format:
2D NAP.
W repertuarze
20.07, niedz.
- 18:00 Bilet
29.07, wt.
- 18:50 Bilet
Opis
Kolejna po „Kwiecie wiśni i czerwonej fasoli”
azjatycka strawa dla ducha!

Prezentowany w sekcji Kino Kulinarne 68. Międzynarodowego Festiwalu Filmowego w Berlinie, nowy film najsłynniejszego singapurskiego reżysera Erica Khoo, autora „Tatsumi”, „12 pięter” i „Bądź ze mną”.

Masato jest młodym kucharzem specjalizującym się w ramenach. Po nagłej śmierci swojego oschłego ojca, chłopak pakuje walizkę i przeprowadza się z japońskiego Takasaki do Singapuru, gdzie ma nadzieję odkryć tajemnicę związku swoich rodziców.
Bohater ma przy sobie czerwony notatnik – pełen refleksji i starych zdjęć – pozostawiony przez swoją singapurską matkę, która zmarła, gdy Masato miał zaledwie dziesięć lat.

W Singapurze kucharz poznaje Miki, japońską blogerkę i samotną matkę, która pomaga mu odnaleźć wuja Wee ze strony matki, właściciela restauracji Bak Kut Teh. Przy okazji Masato odkrywa, że jego babka Lee wciąż żyje i posiada klucz do tyleż romantycznej, co burzliwej historii miłosnej rodziców chłopaka.
Masato wraz babcią spróbują wzajemnie wyleczyć swoje skołatane dusze w kuchni, gdzie wspólnie przygotowywane posiłki staną się czymś więcej niż sumą składników.
Zwiastun
Fotosy