Dziennik z podróży + spotkanie z Tadeuszem Rolke i Michałem Gonickim
Człowiek NON FICTION
Nóż w wodzie (Lekcje filmowe)
LEKCJE FILMOWE – czyli jak czytać kino…
Ostatni w Aleppo
Człowiek NON FICTION
Komunia + spotkanie z reżyserką Anną Zamecką
Człowiek NON FICTION
Przy starym gramofonie – spotkanie 3 + film Kocham wszystkie kobiety
Przy starym gramofonie
Persona
Więcej niż Bergman – w 100. rocznicę urodzin reżysera
Kopciuszek [opera]
Opera – Transmisje z Metropolitan Opera w Nowym Jorku
Makbet [transmisja na żywo]
Spektakl – Transmisje z National Theatre w Londynie
Così fan tutte | Tak czynią wszystkie
Opera – Transmisje z Metropolitan Opera w Nowym Jorku
Yerma
Spektakl – Transmisje z National Theatre w Londynie
Kotka na gorącym blaszanym dachu
Spektakl – Transmisje z National Theatre w Londynie
Kwiat Wiśni i Czerwona Fasola
AN

Film otwarcia sekcji Un Certain Regard na 68. Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Cannes. Doceniana przez krytykę na całym świecie oda do prostych życiowych przyjemności.
Sentaro, mężczyzna w średnim wieku, jest właścicielem niewielkiej naleśnikarni, w której serwuje dorayaki, japoński deser składający się z naleśników przekładanych słodką pastą z czerwonej fasoli.
Kiedy Sentaro rozpoczyna poszukiwanie pomocy kuchennej, zgłasza się siedemdziesięcioletnia Tokue. Cukiernik początkowo odrzuca jej wniosek, gdyż obawia się, że praca może się okazać ponad siły starszej pani, która w dodatku ma nieco zdeformowane dłonie.
Właściciel zmienia jednak zdanie, kiedy tylko próbuje pasty przygotowanej przez Tokue. Dzięki jej sekretnej recepturze na tytułowe "an" drobny biznes zaczyna rozkwitać...
Film nagradzany na wielu festiwalach i ceniony przez widzów za pokazanie prostych życiowych prawd i przyjemności.
Prasa o filmie:
Przepięknie sfilmowany i zagrany
Glenn Kenny, New York Times
Szlachetne studium życia, straty i cukiernictwa
Guy Lodge, Variety
Kawase ujmuje niezwykle eleganckim stylem filmowania, który jest zarazem zbliżony do dokumentu i bardzo poetycki
Daniel Rutledge, Flicks